Locatie

De Dorpsschool is een openbare basisschool en bevindt zich in het centrum van Wolvega, de hoofdplaats van de gemeente Weststellingwerf, een gemeente in het zuiden van de provincie Friesland.

Al meer dan honderd jaar wordt er aan de Dorpsschool lesgegeven. Eerst in het gebouw aan de Schoolstraat, maar sinds 1989 in het huidige gebouw aan de Lijsterstraat. Het gebouw bestaat uit 6 leslokalen, waaronder een speellokaal. De lokalen van groep 4 t/m 8 zijn gesitueerd rond een gemeenschapsruimte. Deze wordt gebruikt voor gemeenschappelijke activiteiten. De gemeenschapsruimte wordt ook gebruikt om les te geven aan kleine groepjes leerlingen en er is een documentatiecentrum.

Groepsoptreden
Het in hoogte verstelbaar podium, maakt de gemeenschapsruimte uitermate geschikt voor voorstellingen. Elke groep verzorgt jaarlijks een optreden. ('s middags is de voorstelling voor de leerlingen van de andere groepen en 's avonds voor de ouders, familie enz.)

Ingangen
De school heeft twee ingangen. De hoofdingang wordt gebruikt door de groepen 1 t/m 3. De andere ingang wordt respectievelijk gebruikt door de groepen 4 t/m 8. Wanneer de eerste bel gaat, gaan de kinderen zich opstellen in rijen voor de ingang. De leerkracht haalt de kinderen op en begeleidt hen naar de kapstokken. Hierdoor komen de kinderen rustig het lokaal binnen en kan er gelijk met de lessen worden gestart.

Peuterspeelzaal
Peuterspeelzaal 'Lijsterstraat' is sinds oktober 2014 ook gehuisvest in ons gebouw. De PSZ heeft een aparte ingang en een apart speelplein.